Skip to main content

199 Bowood Ave., Toronto.

199 Bowood Ave., Toronto

Asking price: $2,750,000

Selling price: $2,750,000

Story continues below advertisement

Previous selling price: $1,400,000 (2009)

Taxes: $10,973 (2017)

Days on the market: seven

Listing agents: Cailey Heaps Estrin and Brenna Whyte, Royal LePage Real Estate Services

The home has 2,535 square feet of contemporary living space.

The action: In April, this four-bedroom residence on a 25-by-150-foot lot proved immediately popular, with three showings daily and an open house attended by 30 groups.

“There were some houses that were comparable to this, but they had been on the market a lot longer, maybe one or two months,” agent Brenna Whyte said.

“We had one registered offer and one was coming down the pipes, but the … sellers got what they asked for, so we went with that.”

Story continues below advertisement

The south-facing deck has built-in seating.

What they got: Ali Malek-Zadeh of Urbanscape Architects designed this three-storey structure about 10 years ago. It has 2,535 square feet of contemporary living space and several exterior hideaways, including a second-floor courtyard between a bedroom and one of five bathrooms.

There are open living and dining areas, as well as two rear entertaining spaces with gas fireplaces, a south-facing deck with built-in seating and a double garage.

There are built-in speakers spread throughout the home, including in the sauna and 1,060-square-foot basement.

There are built-in speakers throughout the home, including in the basement.

The agent's take: “Compared to some new builds nowadays, you can tell they put a lot of thought into the design and the finishes were sourced well,” Ms. Whyte said.

“Also, they landscaped [the backyard] with functionality there; like it could be used as a basketball court, parking or for gardening.”

Buyers were also surprised by the outdoor space created upstairs. “The little courtyard on the second floor is not something you see all the time,” Ms. Whyte said.

Story continues below advertisement

“The builder could have used that as more interior space, but wanted to add extra light to make that floor really beautiful.”

Report an error Editorial code of conduct
Comments

Welcome to The Globe and Mail’s comment community. This is a space where subscribers can engage with each other and Globe staff. Non-subscribers can read and sort comments but will not be able to engage with them in any way. Click here to subscribe.

If you would like to write a letter to the editor, please forward it to letters@globeandmail.com. Readers can also interact with The Globe on Facebook and Twitter .

Welcome to The Globe and Mail’s comment community. This is a space where subscribers can engage with each other and Globe staff. Non-subscribers can read and sort comments but will not be able to engage with them in any way. Click here to subscribe.

If you would like to write a letter to the editor, please forward it to letters@globeandmail.com. Readers can also interact with The Globe on Facebook and Twitter .

Welcome to The Globe and Mail’s comment community. This is a space where subscribers can engage with each other and Globe staff.

We aim to create a safe and valuable space for discussion and debate. That means:

  • Treat others as you wish to be treated
  • Criticize ideas, not people
  • Stay on topic
  • Avoid the use of toxic and offensive language
  • Flag bad behaviour

Comments that violate our community guidelines will be removed.

If your comment doesn't appear immediately it has been sent to a member of our moderation team for review

Read our community guidelines here

Discussion loading ...

Due to technical reasons, we have temporarily removed commenting from our articles. We hope to have this fixed soon. Thank you for your patience. If you are looking to give feedback on our new site, please send it along to feedback@globeandmail.com. If you want to write a letter to the editor, please forward to letters@globeandmail.com.